KATWIJK - Museum Het Spinozahuis in Rijnsburg treedt op 2 juli toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende collectiestukken uit het museum zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij het venster Spinoza.

De geselecteerde stukken
Het als museum ingerichte voormalig woonhuis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse filosoof Benedictus de Spinoza ademt de sfeer van de tijd waarin hij heeft geleefd. Het vertelt het verhaal van diens leven en gedachtegoed. Ook schetst het huis een beeld van het religieuze en politieke klimaat dat het de filosoof onmogelijk maakt zijn ideeën vrijelijk te uiten. Deze historische locatie is het eerste sleutelstuk. Het tweede sleutelstuk is een eerste druk van Spinoza's Theologisch Politiek Traktaat. In 1670 verschijnt het werk. Spinoza publiceert het boek uit voorzorg anoniem om vervolging te voorkomen. Het boek slaat in als een bom. Spinoza vindt dat de Bijbel niet het woord van God is, maar het werk van de mens. Hij stelt het gezag van de politiek boven dat van de kerkelijke gezagsdragers. Omdat in die tijd religie en politiek sterk verweven zijn, is dit revolutionair. Ook pleit Spinoza in het Traktaat voor democratie en voor vrijheid van meningsuiting en geloof. Veel van Spinoza's ideeën zijn nog uiterst actueel. Zij inspireren bezoekers aan het museum om na te denken over maatschappelijke thema's zoals de vrijheid van meningsuiting, de rol van de staat, de verhouding tussen individueel belang en collectief belang en het gebruik van het nuchtere verstand (de Rede).

Bekijk hier de museumpagina van Museum Het Spinozahuis.

Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering, in educatie en in campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.