KATWIJK - Maandag heeft wethouder Rien Nagtegaal samen met leerlingen van het Wellantcollege Rijnsburg en We Are Nature een speciale poster over zwerfafval onthuld. De leerlingen hebben de poster samen met de gemeente ontworpen naar aanleiding van een lesprogramma over zwerfafval. De poster is bedoeld om mensen bewust te maken van de schade die zwerfafval kan veroorzaken en is de komende weken te zien op de borden langs de weg.


Scholieren als zwerfafvaladviseur

Sinds 2019 worden jaarlijks honderden middelbare scholieren uit Katwijk zwerfafvaladviseur van de gemeente. Tijdens het lesprogramma van We Are Nature doen middelbare scholieren onderzoek naar actuele zwerfafvaluitdagingen. Vervolgens werken ze een idee uit dat helpt om zwerfafval in de omgeving te voorkomen. In maart werden een aantal van deze ideeën door leerlingen gepresenteerd aan de wethouder. De poster van leerlingen Seray, Megan en Stefanie was een van de twee winnende ideeën die de gemeente in samenwerking met de leerlingen zou gaan uitvoeren.

Wethouder Rien Nagtegaal: “Doordat jongeren zelf over oplossingen nadenken worden zij heel direct en op een positieve manier betrokken bij het tegengaan van zwerfafval. Daarnaast leren de leerlingen zo ook over hoe je een idee tot uitvoering brengt en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Dubbel leerzaam dus!”. Stefanie: “In ons onderzoek naar zwerfafval viel het ons op dat het in onze gemeente niet goed zichtbaar is hoe groot en ernstig dit probleem is. Daarom kwamen we op het idee van een poster die goed laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van zwerfafval”. Met de boodschap ‘Save our world, we only have one!’ en door de rode kleur brengen de leerlingen via de poster een duidelijk en dringend signaal over.