BOLLENSTREEK - Het NK Tegelwippen is inmiddels zo’n anderhalve maand aan de gang en landelijk zijn er al bijna 200.000 tegels gewipt en omgeruild voor groen. Hoogste tijd om eens te kijken naar de tussenstand van in de Duin- en Bollenstreek.


De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen werken samen hard aan een duurzame en groene Duin- en Bollenstreek en dus ‘strijden’ zij tegen én met elkaar tijdens het NK Tegelwippen. Waar worden de meeste tegels verruild voor groen en wie wint de Gouden Tegel?

Minder steen en meer groen

Minder steen en meer groen is hard nodig en belangrijk om ons te beschermen tegen wateroverlast bij hevige regenbuien. Meer groen geeft verkoeling tijdens extreme hitte en het is ook voor de biodiversiteit van levensbelang. Het grootste deel van de verstening ligt in onze eigen achtertuinen, dus ook jij kan je steentje bijdragen, iedere tegel is er een.

Tussenstand

Op dit moment staat gemeente Teylingen met kop bovenaan. Waar Hillegom er vorig jaar met de Gouden Tegel vandoor ging, staan ze tot nu toe nog met afstand op de tweede plaats. Gemeente Katwijk volgt als derde in de ranglijst en ook daar is dus nog wel wat werk aan de winkel. Evenals in Noordwijk, die momenteel vierde staat. In Lisse komt men nog niet lekker op gang en staat nu als hekkensluiter op de vijfde plaats.

Hieronder de ranglijst en het aantal gewipte tegels per gemeente:

  1. Gemeente Teylingen - Gewipte tegels: 1681 (TPI: 44,92 Tegels Per 1000 Inwoners)
  2. Gemeente Hillegom - Gewipte tegels: 332 (TPI: 14,95 Tegels Per 1000 Inwoners)
  3. Gemeente Katwijk - Gewipte tegels: 185 (TPI: 2,81 Tegels Per 1000 Inwoners)
  4. Gemeente Noordwijk - Gewipte tegels: 100 (TPI: 2,3 Tegels Per 1000 Inwoners)
  5. Gemeente Lisse - Gewipte tegels: 11 (TPI: 0,48 Tegels Per 1000 Inwoners)

Wie wint de Gouden Tegel van 2022?

Gelukkig is de strijd nog niet gestreden en kan er nog van alles gebeuren in het klassement. Het NK Tegelwippen loopt namelijk nog tot en met 31 oktober 2022. Tot die tijd kun je jouw gewipte tegels aanmelden. Meedoen is eenvoudig; ruil je tegels om voor meer groen, maak een foto van het resultaat en ga naar nk-tegelwippen.nl om daar het gewipte tegels te registreren. Zo maak je, naast die Gouden Tegel voor jouw gemeente, ook nog eens kans om als wipper van de maand zelf in de prijzen te vallen.

Alle tuinen groen

De komende tijd besteden de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek samen met de Groene Uitdaging extra veel aandacht aan het vergroenen van onze tuinen. Samen gaan we voor alle tuinen groen! Kijk voor leuke acties, inspiratie en meer op www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen