KATWIJK - De schade aan materialen in de openbare ruimte is dit jaar iets meer dan 8000 euro. Vorig jaar bedroeg de schade ruim 23.000 euro. Burgemeester Visser: “De schade valt dit jaar gelukkig lager uit. Er is ook minder vuurwerk afgestoken als gevolg van het landelijk vuurwerkverbod. Elke euro aan schade aan de openbare ruimte als gevolg van vuurwerk is zonde. Daarom blijven gemeente en politie zich inzetten om de jaarwisseling gezellig en feestelijk te houden, zonder vernieling van publieke eigendommen.”


Communicatie, handhaving en preventie

De jaarwisseling zag er dit jaar anders uit. Minder vuurwerk en geen evenementen. De gemeente maakte in samenwerking met lokale mediakanalen het online spelprogramma ‘ik hou van Katwijk’ om vanuit huis toch een stukje lokale gezelligheid te organiseren. Daarnaast is door de politie intensief gecontroleerd op het bezit van illegaal vuurwerk. Verder zijn door de gemeente uit voorzorg waar mogelijk bakken afgesloten of materialen weggehaald.

Schade in de buitenruimte
In vergelijking met voorgaande jaren valt de schade mee. Met name de schade aan speeltoestellen en speeltuinen is lager dan de jaren ervoor. De schade van dit jaar zit nog in vernielde verkeersborden en afvalbakken. Schade aan straatkolken neemt de gemeente niet mee in het totaalbedrag. Een kapotte kolk wordt vaak pas later in het jaar zichtbaar, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Vorig jaar is het totaal aan kapotte kolken als gevolg van de jaarwisseling 2019/2020 uitgekomen op ruim 15.000 euro. Dit is ruim 3.000 euro lager dan het jaar ervoor.

Aanpak van overlast en vandalisme
Alle schadelocaties zijn bekend en van de vernielde materialen zijn foto’s gemaakt. Deze worden doorgegeven aan de politie. Als u meer weet over vernielingen, meld dit bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem, zodat de gemeente de schade op eventuele daders kan verhalen.