KATWIJK - De gemeente Katwijk heeft een rijke geschiedenis. De Romeinen hebben vooral in Valkenburg hun sporen achtergelaten. Waar nu de N206 verbreed wordt, stond een Romeinse mijlpaal. Deze mijlpaal heeft nu een mooie plek in Valkenburg gekregen. Hier kan het verhaal achter de mijlpaal verteld worden door Vereniging Oud Valkenburg.


Vereniging Oud Valkenburg is blij met deze mijlpaal. Het is namelijk een kopie van de originele mijlpaal die onderdeel was van de Limes. Het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De mijlpaal is in Valkenburg geplaatst aan de voormalige Romeinse Via Principale, de Hoofdstraat. Naast de mijlpaal is ook de informatiekubus die op dezelfde plek bij de N206 stond maar Valkenburg verhuist. Deze kubus is bij het pontje geplaatst en zal voorzien worden van nieuwe informatie.

“De rijke geschiedenis van de Romeinen in onze gemeente wordt tastbaar met deze mijlpaal", aldus wethouder Jacco Knape. “We kunnen geen betere plek van dit pronkstuk voorstellen. Vereniging Oud Valkenburg kan zo met trots laten zij zien waar we vandaan komen en dat is belangrijk.”

Unesco werelderfgoed

Valkenburg verkreeg archeologisch allure door de vele opgravingen en vondsten. Ruim 80 jaar geleden zijn er in het dorp al opgravingen verricht. Die waren vooral gericht op het Romeinse castellum, Pretorium Agrippinae, dat tweeduizend jaar geleden daar heeft gestaan. Dit heeft Valkenburg als onderdeel van de Limes archeologisch op de kaart gezet. In juli 2021 is de Romeinse Limes uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Het is hiermee het grootste archeologische monument van Nederland.