KATWIJK - Het brugwachtershuisje van de Koningin Julianabrug is op 22 juni volledig gerenoveerd teruggeplaatst. De renovatie van het huisje was onderdeel van de complete vernieuwing van de brug. Voor het huisje – dat al jaren niet meer gebuikt werd – is een nieuwe invulling gekozen. Naar aanleiding van een oproep om met ideeën te komen voor het gebruik van dit karakteristieke gebouwtje is als winnend voorstel gekozen voor een lokale Katwijkse invulling, met verkoop van lokale producten, promotie van lokale initiatieven en ondersteuning van de VVV.


Lokale functie

De bedenker van het plan, Ton Frissen, is in het culturele circuit van Katwijk geen onbekende. Met zijn jarenlange inzet voor verschillende lokale activiteiten, zoals Haringrock, zag hij een mooie kans om het brugwachtershuisje ook een maatschappelijke functie te geven. Het idee wordt een verkooppunt voor lokale producten en initiatieven, die via de commerciële kanalen minder kans krijgen, en op deze manier meer zichtbaar worden. Daarnaast biedt het huisje plaats om foto’s van toen en nu van de brug op te hangen, als haakje voor mooie verhalen uit het verleden. Verder kunnen lokale (zang)verenigingen, concertorganisatoren, goede doelen en andere initiatiefnemers uit onze gemeente het huisje gebruiken voor hun promotie. Ten slotte zou het huisje een verkooppunt van fietsroutes en vaarroutes kunnen zijn, als klein steunpunt voor de VVV van Katwijk. Wethouder Jacco Knape: “Fantastisch dat dit stukje Katwijkse geschiedenis zo’n leuke en functionele herbestemming heeft gekregen. Naast dat hierdoor het erfgoed in Katwijk behouden blijft, kan het op deze manier ook bijdragen aan andere maatschappelijke doelen. Zoals op het gebied van cultuur en toerisme.”

Opening

De komende maanden zal het brughuisje voor de nieuwe functie ingericht worden. Naar verwachting zal het in het najaar in gebruik worden genomen. Hierbij is de veiligheid van voetgangers een aandachtspunt. Het voetpad aan de westkant is zodanig ingericht dat het niet geschikt is voor groepen voetgangers op één plek. Met de invulling van het brugwachtershuisje wordt hier rekening mee gehouden. Het gaat om kleinschalige initiatief, waarbij geen ‘piekdrukte’ wordt verwacht. Ook wordt bekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn. Het Brugwachtershuisje zal een eigen website krijgen, waarop alle informatie terug te vinden is.