KATWIJK - De drie torenflats van Dunavie markeren het centrum van de wijk de Hoornes. Rond 2030 maken zij plaats voor moderne en duurzame nieuwe woningen. Samen met de gemeente en de omgeving maakt Dunavie plannen voor dit grote project. Op 9 oktober 2023 tekenden gemeente Katwijk en Dunavie de intentieovereenkomst, zodat de plannen vorm krijgen.


Tijd is nodig voor goede plannen

‘Het gebied Hoornes centrum waar Dunavie de nieuwbouw wil realiseren is enorm. De drie torenflats zijn samen nu goed voor 468 woningen. Om zo’n groot project in goede banen te leiden, zijn duidelijke plannen, afspraken en wensen nodig. Met deze intentieovereenkomst zeggen Dunavie en gemeente Katwijk eigenlijk hier komende jaren concrete vormen aan te geven. Hiermee start het project echt. De huidige huurders weten al sinds 2020 dat er rond 2030 gestart wordt met de sloop. Vanaf 2024 gaan we met de huurders in gesprek om hen genoeg tijd te geven om een woning te zoeken. Die tijd hebben we nodig, je wilt dat mensen een fijne, andere woonruimte vinden. Dat wil je goed doen en dat kost tijd’. Zo vertelt bestuurder Roland Marx van Dunavie.

Groot, klein, hoog of laag

Projectontwikkelaar Pieter Geene van Dunavie licht toe wat er bij zo’n groot project komt kijken. "Bij nieuwbouw begin je met een blanco pagina. Wat bouwen we terug? Groot, klein, hoog of laag. In theorie kan je alle kanten op. De eerste uitgangspunten legt de gemeente vast in een Plan uitwerkingskader (PUK). Dunavie geeft daarna, in afstemming met de gemeente, opdracht voor het maken van een stedenbouwkundig plan. In het stedenbouwkundig plan worden de bouwmassa’s vastgelegd. Daarnaast komt er een beeldkwaliteitsplan dat meer ingaat op de uitstraling van de nieuwbouw en de openbare ruimte. Als dat allemaal af is, rond 2026, kunnen we de gebouwen pas gaan ontwerpen".

Met de oplevering van 52 appartementen aan de Hoorneslaan in 2022 en de start bouw in 2024 van Hoornes Noordoost, is er de komende jaren heel veel nieuwbouw in ontwikkeling. Honderden nieuwe woningen geven een impuls aan deze wijk, waar naast duurzame en betaalbare woningen ook veel aandacht is voor de kwaliteit van de openbare ruimte.

Wethouder Mostert is blij dat het project Hoornes centrum steeds concretere vormen aanneemt. "Plannen maken kost tijd. De gemeente Katwijk wil graag meer woningen, betere woningen en een betere woonomgeving, en met Dunavie werken we daar elke dag aan. Met name in de Hoornes gebeurt er veel op dat vlak. Dat we nu samen met Dunavie in een officiële volgende fase komen motiveert. Natuurlijk duurt het lang en staan er morgen geen woningen, maar door dit project goed doordacht aan te pakken, komen er straks de juiste woningen voor de juiste bewoners terug. De aandacht die uitgaat naar de huidige huurders van de flats vind ik mooi en erg belangrijk. Ik kijk uit om met alle betrokken de komende tijd te werken aan deze mooie ambitieuze plannen voor de Katwijkse woningmarkt. Vanaf 2026 zullen we dan ook veel gaan horen en zien over Hoornes centrum".