VAKENBURG - Burgemeester Visser en wethouder Mostert onthulden vandaag de definitieve naam voor de wijk die gebouwd gaat worden op voormalig marinevliegkamp Valkenburg: Valkenhorst. Met een ruime meerderheid van stemmen werd ‘Valkenhorst’ de winnende naam in een prijsvraag van de gemeente. Een drone verraste de prijswinnaars op Unmanned Valley met een cadeau en een spandoek met de nieuwe wijknaam.


Al in de voorronde waarin bewoners namen konden indienen, was de naam ‘Valkenhorst’ populair. Deze naam verwijst naar het voormalig vliegkamp en naar het bestaande dorp Valkenburg. Inwoners herinneren zich dat de Koninklijke Marine hier vroeger een recreatiezaal had die ‘Valkenhorst’ heette. De valk staat natuurlijk symbool voor het vliegen. En ‘horst’ betekent onder andere een nest van een roofvogel. Het voormalig vliegkamp biedt straks een nest, een thuis aan toekomstige bewoners. De andere namen waarop men kon stemmen waren ‘Nieuw-Valkenburg’ en ‘Limesveld’. 1240 mensen brachten hun stem uit op één van de drie namen. Valkenhorst kreeg 52% van de stemmen, gevolgd door Nieuw-Valkenburg met 34%.

De drie prijswinnaars hebben allen een speciale band met het vliegkamp en ‘Valkenhorst’ was voor hen dus een logische keuze. Gerrit Sterken uit Friesland werkte er ruim tien jaar als boordwerktuigbouwkundige. Op zijn zolderkamer heeft hij het voormalig vliegkamp in een maquette nagebouwd. Ronald Zwanenburg uit Katwijk aan den Rijn was vliegtuigspotter en kwam er vaak. Gieny Westra uit Rijnsoever was demonstrant tegen de sluiting van het vliegkamp, want haar zoon wilde piloot worden en samen bezochten ze alle open dagen. Dat er woningen gebouwd zullen worden, vinden ze alle drie een goede zaak, want ‘de woningnood is hoog’.

Valkenhorst wordt de zesde wijk in de gemeente Katwijk, naast Valkenburg, Rijnsburg, Katwijk Noord, Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. De toekomstige bewoners van Valkenhorst wonen straks in de plaats Valkenburg, en krijgen die plaatsnaam dan ook in hun woonadres. Voor de vindbaarheid en het toekomstig beheer van het nieuwe dorp, is een eigen wijknaam op zijn plaats.

Over de gebiedsontwikkeling
De gemeente Katwijk werkt samen met het Rijksvastgoedbedrijf en andere partners aan de integrale gebiedsontwikkeling van locatie Valkenburg. Samen transformeren ze het voormalig vliegkamp en omgeving tot een aantrekkelijk woon-werkgebied met 5.600 woningen en ruimte voor sport-, recreatie- en andere maatschappelijke voorzieningen.