KATWIJK - Leerlingenvervoer moet beter geregeld worden. Daarom biedt een brede coalitie van gemeenten, brancheorganisaties, vervoerders, ouders en onderwijsvertegenwoordigers deze week een gezamenlijk position paper aan de Tweede Kamer aan.

In aanloop naar het commissiedebat Passend Onderwijs op woensdag 21 mei is in korte tijd steun verzameld uit het hele land. Het initiatief, genomen door de Katwijkse wethouder Emile Soetendal en het Noordwijkse raadscommissielid Els Vink wordt inmiddels gedragen door tientallen organisaties.

De oproep aan de Haagse politiek is duidelijk: na jaren van signalen is het tijd voor verandering. Er is een dringende behoefte aan een uniforme landelijke aanpak van het leerlingenvervoer met duidelijke richtlijnen en adequate financiering om leerlingen veilig en passend naar school te brengen.

Leerlingenvervoer is voor duizenden kinderen essentieel om naar school te kunnen gaan. Toch worden kinderen nog te vaak geconfronteerd met te laat komen, zodat zij zodanig vermoeid of overprikkeld aankomen dat zij niet goed aan de les kunnen deelnemen. Jaarlijks gaat het om miljoenen ritten, waarvan een groot deel niet op tijd is, gemiddeld komt 18 procent van de leerlingen wekelijks te laat, wat neerkomt op zo’n 4,3 miljoen vertraagde ritten per schooljaar.

Ook leerkrachten en kinderen die wél op tijd op school zijn ervaren de gevolgen van de onrust en chauffeurs moeten op de weg letten en tegelijkertijd als pedagogisch medewerker functioneren. Gemeenten lopen vast in de uitvoering, ouders ervaren frustratie, en de zorgbehoefte van leerlingen krijgt te weinig ruimte. De huidige regelgeving schiet tekort en doet geen recht aan het belang van toegankelijk, veilig en zorgzaam vervoer.

Het position paper bevat vijf concrete voorstellen aan staatssecretaris Paul:

  1. Behandel leerlingenvervoer als onderdeel van onderwijs en het leerrecht en maak daarom het ministerie van OCW verantwoordelijk.
  2. Herzie wetgeving en financiering, inclusief structurele dekking voor zorgcomponenten.
  3. Introduceer landelijke richtlijnen, zodat leerlingen overal in Nederland op passend vervoer kunnen rekenen.
  4. Zorg voor landelijke dataverzameling, om beter beleid en tijdige bijsturing mogelijk te maken.
  5. Versterk de samenwerking tussen rijk, gemeenten en ouders.

Het initiatief wordt ondersteund door onder meer Iederin, Ouders & Onderwijs, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), JongPIT, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Balans Digitaal, de Vereniging voor het Leerlingenvervoer (VLLV), de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC), vervoerders als Connexxion en Transdev en samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs. Naast Katwijk hebben zich ook gemeenten als Breda, Hollands Kroon, Leiden, Maasdriel, Kerkrade, Oude IJsselstreek, Wierden, Bronckhorst, Kerkrade en De Fryske Marren aangesloten – en de lijst groeit dagelijks.

Wethouder Emile Soetendal van Gemeente Katwijk: “Leerlingenvervoer is geen logistieke opgave, maar een randvoorwaarde voor goed onderwijs en het welzijn van kwetsbare kinderen. De praktijk laat zien dat gemeenten dit niet alleen kunnen oplossen. Daarom is landelijke regie noodzakelijk. We roepen het Rijk op om samen met ons deze verantwoordelijkheid te nemen.”