KATWIJK - Van 6 t/m 12 september 2021 is het de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week vragen we extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden en het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

In Katwijk is ongeveer 13% van de inwoners laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, rekenen en schrijven en hebben onvoldoende digitale vaardigheden. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het aanvragen van toeslagen, het opvolgen van werkinstructies of het lezen van de bijsluiter van medicijnen. Niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen heeft dus grote nadelen op het gebied van werk, gezondheid, participatie, communicatie en ontwikkeling.

Workshop Laaggeletterdheid: herkennen en doorverwijzen
Als werkgever en professional is het belangrijk om alert te zijn op deze signalen. Maar hoe herken je die en wat kun je dan doen? In de Week van Lezen en Schrijven organiseert de gemeente Katwijk samen met het digiTaalhuis en Stichting Lezen en Schrijven meerdere workshops over het herkennen van laaggeletterdheid. Tijdens de workshop leer jij hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen in jouw werk en hoe de doorverwijzing er in Katwijk uitziet. Wil jij deelnemen aan de workshop op 6, 7, 8 of 9 september? Neem dan contact op met Moniek Lucassen via m.lucassen@katwijk.nl.

DigiTaalhuis
Ken jij mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Of heb je zelf moeite met lezen en schrijven? En ken je het digiTaalhuis nog niet? Het digiTaalhuis is een onderdeel van Bibliotheek Katwijk waar je heen kunt als je moeite hebt met lezen, schrijven of andere (digitale) vaardigheden. Het digiTaalhuis biedt diverse spreekuren en taalactiviteiten waar je aan taal kunt werken of een computercursus kunt volgen. Op 11 september staat de Bibliotheek/digiTaalhuis op de Doe Mee Markt. Bij het kraampje kun je informatie krijgen over het digiTaalhuis of even praten met iemand van het digiTaalhuis. De Doe Mee Markt start om 10.15 uur op het Marktplein in Katwijk.

Doe Mee Weken
Iedereen moet mee kunnen doen in Katwijk. De komende weken worden heel veel activiteiten georganiseerd om daar extra aandacht aan te besteden. Tijdens de ‘Doe Mee weken’ staan deze activiteiten centraal. Kijk voor alle activiteiten in de Doe Mee Weken op: www.doemeeinkatwijk.nl