KATWIJK - Het JIVAK en de gemeente Katwijk hebben in goed overleg besloten te stoppen met de jaarlijkse kerstboomverbranding. De veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM), waar ook Katwijk bij is aangesloten, heeft geadviseerd de aanbevelingen naar aanleiding van de situatie in Scheveningen over te nemen. Daarnaast zijn er strengere voorschriften voor het aansteken van het vuur, waardoor de brandweer en het JIVAK dit niet meer zelf kunnen doen.

Niet meer haalbaar

Christian van der Weyden van JIVAK geeft een korte reactie: “We hebben al die jaren met veel plezier de kerstboomverbranding georganiseerd. Helaas is het door de strengere regelgeving voor ons als organisatie niet meer haalbaar om te voldoen aan de voorwaarden die zijn gesteld. Dat wij als organisatie mede verantwoordelijk kunnen zijn voor eventuele schade die ontstaat, willen en kunnen wij als stichting niet dragen.” Burgemeester Cornelis Visser sluit zich hierbij aan en geeft aan: “We beseffen goed dat inwoners van Valkenburg dit jammer zullen vinden. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners en moeten we uiteraard aan alle regels voldoen. Risico’s wil niemand rondom zijn woning.”

Milieu

Naast de veiligheid speelt ook het milieu een factor. Door het verbranden van kerstbomen ontstaat er veel fijnstof dat allemaal in de lucht terecht komt. Zeker mensen die last hebben van hun luchtwegen zijn hier gevoelig voor en krijgen het vaak benauwd door meer fijnstof in de lucht.

Ophalen van kerstbomen
In Katwijk en Rijnsburg haalt de gemeente elk jaar de kerstbomen op diverse plekken in de gemeente op. Dit jaar wordt dat ook in Valkenburg gedaan. Op 3 januari worden de bomen op 3 locaties in het dorp opgehaald, namelijk bij het Dorpshuisplein, de Torenvlietslaan en het Duyfrakplein. Alle kinderen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg krijgen per opgehaalde boom een lootje. Dit lootje is € 0,50 waard! De lootjes kunnen dit jaar ingewisseld worden voor contant geld bij het gemeentehuis. Op 8 en 15 januari zijn de kinderen tussen 13.30 – 16.30 uur van harte welkom om hun verdiende geld op te halen.