KATWIJK - Het terrein van de skatebaan in de Noordduinen krijgt een nieuw uiterlijk. De huidige skatebaan is aan vervanging toe en dat biedt mogelijkheden om het terrein opnieuw in te richten en te ontwikkelen tot een Urban Sports Park. Met de voorgenomen verbeteringen richt de gemeente samen met de initiatiefgroep het terrein van de huidige skatebaan zo in dat het voor alle leeftijden en sportniveaus een aantrekkelijke plek is om te spelen, bewegen en ontmoeten.


Wethouder Rien Nagtegaal zegt hierover: "De huidige skatebaan is verouderd en daarmee toe aan vervanging. Ik ben dus erg blij dat we hiermee gaan starten. Het mooie van dit project is dat dat we niet alleen een heus Urban Sports Park realiseren met meer sportmogelijkheden, we doen dit ook samen met elkaar: gebruikers, Welzijnskwartier en gemeente. Een perfect voorbeeld van het uitvoeren van een kansrijk inwonersinitiatief.”

Initiatiefgroep
In het voorjaar van 2020 heeft de initiatiefgroep - gebruikers van de huidige skatevoorziening, een aantal ouders en het Welzijnskwartier - een plan ingediend bij de gemeente voor een nieuwe inrichting van het terrein. Aanleiding voor het initiatief was dat het huidige park niet meer voldoet aan de (gebruikers)normen. Ook is het skatepark te klein geworden voor het aantal jongeren wat hier dagelijks gebruik van maakt.

Volgens Jarno, een van de initiatiefnemers, heeft het toekomstige Urban Sports Park veel voordelen voor inwoners van alle leeftijden. “Ons voorstel bestaat uit een veilige ontmoetingsplek waar je met veel fun kunt sporten en bewegen. Daarnaast kan je het park ook gebruiken voor gave evenementen en het ontwikkelen van toptalent op het gebied van skaten en BMX.”

Financiering
Het college van burgemeester en wethouders heeft positief gereageerd op het initiatiefvoorstel en daarbij ook financiële middelen ter beschikking gesteld. Om niet alleen de skatebaan te kunnen vervangen, maar ook het terrein te kunnen door ontwikkelen naar een Urban Sports Park, is de initiatiefgroep op zoek gegaan naar extra financiële middelen. Door crowdfunding en sponsoringsacties is extra geld opgehaald. Ook heeft de provincie Zuid-Holland een financiële bijdrage geleverd voor het project.

Plan voor herinrichting
In samenwerking met de initiatiefgroep is een plan opgesteld voor een nieuwe inrichting van het terrein. Het plan voorziet in een nieuwe skatebaan van 2300 m², een locatie waar legaal graffiti mag worden gespoten en er wordt ruimte gereserveerd voor een workout-locatie. Samen met de al aanwezige BMX-baan wordt het Urban Sports Park gerealiseerd.

Het realiseren van een Urban Sports Park sluit aan bij de doelen van de gemeente Katwijk over bewegen, leefstijl en sportparticipatie. Zo stimuleert het een gezonde, actieve leefstijl en zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen, met elke portemonnee.