KATWIJK - Wethouder Gerard Mostert en Bartjan van Haaren van Adriaan van Erk Groep ondertekenden op 15 oktober 2021 een overeenkomst voor de wijziging van 12 vrije sector woningen naar 18 kleinere woningen in het Katwijkse gedeelte van de nieuwe woonwijk Nieuw Rijnvaert. Deze woningen zijn geschikt én betaalbaar voor alleenstaanden of starters. De overeenkomst is een aanvulling op de afspraken die vorig jaar tussen beide partijen zijn gemaakt.

Wethouder Gerard Mostert: ‘Dagelijks werken we er als gemeente hard aan om betaalbare woningen voor onze inwoners te bouwen en dan vooral voor mensen met een kleinere portemonnee. In de huidige bizarre woningmarkt worden alleenstaanden en starters verdrongen door beleggers. Ik ben blij dat we aan de slag gaan in Nieuw Rijnvaert en samen met Adriaan van Erk Groep een oplossing hebben gevonden om in dit nieuwbouwplan ook voor deze doelgroepen betaalbare woningen te bouwen’. Bartjan van Haaren: ‘Ongelijkheid verminderen is ook onze doelstelling; iedereen moet kunnen wonen’.

Waarom deze aanvulling?

Op 8 juni 2020 sloten de gemeente en Adriaan van Erk Groep een ontwikkelings- en realisatieovereenkomst over woningbouw in de nieuwe woonwijk Nieuw Rijnvaert. Dit plan ligt voor 70% op grondgebied van de gemeente Katwijk en 30% op grondgebied van de gemeente Oegstgeest. In totaal worden er 285 nieuwe woningen gebouwd. In overleg met de ontwikkelaar is gekeken of er meer betaalbare woningen voor alleenstaanden of starters in dit plan konden worden gebouwd. Adriaan van Erk Groep heeft hier positief op gereageerd en het plan aangepast.

Wat houdt de aanpassing in?

In het stedenbouwkundig plan zijn 12 vrije sector woningen die 5,40 meter breed zijn, vervangen door 18 kleinere woningen. Deze woningen zijn 3,60 meter breed en kleiner dan een standaard rijtjeswoning. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor alleenstaanden of starters. Deze woningen zijn bedoeld voor middeldure huur of betaalbare koop. De verwachting is dat deze woningen ook bijdragen aan doorstroming op de woningmarkt.

Hoe nu verder?

Naar verwachting zal het college van burgemeester en wethouders het uitwerkingsplan van Nieuw Rijnvaert dit jaar nog vaststellen. Daarna kan gestart worden met de verdere voorbereiding van de bouw.