KATWIJK - Afgelopen week hebben vijf personen op de facebookpagina ‘je bent een Kattuker als..’ medewerkers van de gemeente Katwijk, in hun functie van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), NSB’ers en nazi’s genoemd. Het college van B&W van de gemeente Katwijk doet hiertegen aangifte. Burgemeester Visser: “Als je het ergens niet mee eens bent, dan mag je dit uiten en hierover met elkaar in gesprek gaan, ook op social media. Wij trekken echter de grens wanneer er in scheldpartijen op facebook vergelijkingen worden gemaakt met oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.”


Veel besmettingen in Katwijk

De gemeente Katwijk kent ruim 4500 besmettingen, 80 ziekenhuisopnames en al bijna 40 inwoners zijn aan corona overleden. De ziekenhuizen in de omgeving en de zorgmedewerkers zijn overbelast en een opleving van de pandemie als gevolg van de Engelse, veel besmettelijkere, variant van het virus, is niet uitgesloten. De regering heeft de scholen en de verenigingen gesloten, evenals de horeca en niet essentiële winkels. Maar de besmettingen blijven plaatsvinden doordat te veel mensen elkaar opzoeken.

Waarschuwingen en boetes
Sinds maart 2020 zorgen de BOA’s ervoor dat de inwoners en bedrijven zich aan de regels houden om het coronavirus terug te dringen door een verbindend praatje te maken, de regels uit leggen en te waarschuwen. Er zijn al veel waarschuwingen gegeven. Op maandagochtend 11 januari werden in Katwijk aan Zee zeven senioren door een BOA aangesproken op hun groepsgrootte, omdat op dit moment maar groepen van twee personen zijn toegestaan. Omdat de groep weigerde uit elkaar te gaan en er door een enkeling dreigend werd gesproken, is besloten om coronaboete ’s uit te schrijven.

Belediging
Diezelfde avond werd deze situatie in een besloten facebookgroep met meer dan 19.000 volgers beschreven en werden de medewerkers van de gemeente Katwijk door vijf personen NSB’ers en nazi’s genoemd. Aangezien iedereen weet welke misdaden die hebben gepleegd, is dit als ernstig beledigend ervaren. Daarom heeft de gemeente besloten om aangifte te doen. Zo gaan we in Katwijk niet met elkaar om.

#alleensamen
Het is een moeilijke tijd. Jong en oud heeft last van de coronapandemie en dat maakt lontjes korter. Hoe eerder we in Katwijk de hoge besmettingscijfers achter ons hebben, hoe beter. Naast alle maatregelen die al zijn getroffen, is de hulp van u als inwoners het enige wat de besmetting verder terug kan dringen. We moeten volhouden met respect voor elkaar. Alleen samen krijgen we corona onder controle.