KATWIJK - Afgelopen donderdag ondertekenden bestuurders Roland Marx van Dunavie en wethouder Jacco Knape een samenwerkingsovereenkomst voor wijk Kalkoven. In deze overeenkomst staan afspraken over hoe Dunavie haar huurwoningen in Kalkoven gaat aansluiten op het toekomstige warmtenet.


Het warmtenet kan zo’n 500 woningen duurzaam gaan verwarmen. Bijna 300 woningen in Kalkoven zijn in het bezit van Dunavie. Dit maakt Dunavie een belangrijke partner in het project Hoornes Aardgasvrij.

Rekentool verwachte kosten

In oktober 2021 heeft Dunavie huis-aan-huis gesprekken gevoerd met haar huurders over het warmtenet. Projectontwikkelaar Pieter Geene merkte dat bewoners vooral ook willen weten wat de kosten zijn. ‘Daarom staat er sinds kort een rekentool op de website van Hoornes aardgasvrij. Hiermee kun je als huurder eenvoudig uitrekenen wat je nu maandelijks betaalt voor gas en wat de kosten zouden zijn met een aansluiting op het warmtenet.

Subsidie vroege deelnemers

Voor deelnemers heeft de gemeente een subsidieregeling opgesteld. “Vroege deelnemers die meedoen aan het warmtenet, ontvangen een eenmalige vergoeding voor de aansluitkosten,” legt wethouder Jacco Knape uit. “Zo kunnen bewoners betaalbaar overstappen.”

Belangstelling voor warmtenet

De eerste stappen naar een warmtenet in Kalkoven zijn gezet. Inmiddels hebben zo’n 64% van de woningeigenaren zich aangemeld. Daarnaast zijn er ook al een aantal aangemeld als reserve. Huurders kunnen tot 15 februari 2022 doorgeven of ze meedoen aan het warmtenet. In juli wordt bekend of de aanleg van het warmtenet definitief doorgaat.