KATWIJK - Vanaf 4 oktober zet de gemeente de laatste stap in de campagne ‘Katwijk vernieuwt parkeren’ en maakt hiermee een grote efficiëntieslag in de uitvoering van het parkeerbeleid in Katwijk. Het digitale systeem is klantvriendelijker en maakt handhaving eenvoudiger en goedkoper. De parkeerdruk in het gereguleerd parkeergebied (vergunning en betaald) is hoog. Wethouder Rien Nagtegaal: “Het is in belang van bewoners en ondernemers in het vergunningengebied, dat fout parkeren wordt tegengegaan. Door deze digitalisering wordt parkeren efficiënter georganiseerd. Er wordt ook intelligent scanapparatuur ingezet. Hiermee wordt het inzicht met betrekking tot gereguleerd parkeren in Katwijk verder vergroot door de beschikbaarheid van actuele data, waardoor onder andere bezoekersanalyse mogelijk wordt. Op basis hiervan kan door ons ook gericht worden (bij)gestuurd in het parkeerbeleid. “

Wat gaat er gebeuren?

Alle papieren vergunningen zijn door de gemeente omgezet naar digitale vergunningen in het digitaal parkeerloket. Voor een parkeervergunning aanvragen of kentekenwijziging hoeft u straks niet meer langs het gemeentehuis, maar kan u dit zelf eenvoudig regelen vanuit huis. De invoering zal gepaard gaan met een uitvoerige voorlichtingscampagne. En daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met mensen die digitaal iets minder vaardig zijn

Voorlichting
De gemeente start vanaf 4 oktober met de campagne en stuurt gefaseerd rond 4 oktober, 25 oktober en rond 1 november een brief met instructies naar bedrijven, bewoners, kerken, verenigingen en scholen die een parkeervergunning in bezit hebben. We vragen in deze brief om de gegevens in het digitaal parkeersysteem goed te controleren en waar nodig te wijzigen, zodat het kenteken goed geregistreerd staat in het digitaal parkeerloket. Dit is belangrijk, want handhaving controleert dan alleen nog op kenteken. Zo kan straks een onnodige boete worden voorkomen.

Hulp nodig?
Vanaf 4 oktober staat op www.katwijk.nl/digitaalparkeren meer informatie over het digitaliseren van parkeren met een uitlegvideo over de werkwijze van het digitaal parkeerloket en een lijst met veelgestelde vragen. De campagnepagina wordt dagelijks bijgewerkt met aanvullende informatie en uitlegvideo’s. Als inwoners toch wat meer hulp kunnen gebruiken bij het digitaal controleren en/of wijzigen van hun gegevens, dan kunnen zij telefonisch contact opnemen met het klantcontactcentrum van de gemeente via tel. 071 406 5000.

Spreekuur digitaal parkeren
Het is ook mogelijk om het spreekuur ‘digitaal parkeren’ op het gemeentehuis te bezoeken. Hiervoor kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via het klantcontactcentrum, tel. 071 406 5000. Het spreekuur voor proces en technische vragen over het digitaal parkeerloket is op dinsdagochtend 26 oktober en dinsdagochtend 2 november. (09.30-12.30 uur) Het spreekuur met vragen over het parkeerbeleid is elke woensdagochtend in de even weken tot eind december 2021. Dit betreft de volgende data: 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 1, 15 en 29 december.

Privacy
We begrijpen dat het verstrekken van kentekens vragen kan oproepen over privacy. Uiteraard behandelt de gemeente alle informatie die wordt verstrekt, vertrouwelijk en binnen de geldende AVG-wetgeving. De gemeente gebruikt de verstrekte kentekens alleen om digitaal te controleren of er sprake is van een vergunninghouder.