KATWIJK - Het college stelt de gemeenteraad voor om de plannen voor het Limes Erfgoedcentrum verder uit te werken. Het is de bedoeling dat het Erfgoedcentrum onder de grond, langs de Uitwatering voor de Rijnmond komt. Het Erfgoedcentrum huisvest straks het erfgoeddepot van de Provincie Zuid-Holland en een bezoekerscentrum. De gemeenteraad neemt begin volgend jaar een besluit.


In 2021 liet de provincie Zuid-Holland haar oog vallen op Katwijk. Een aantal locaties zijn onderzocht en het Wantveld bij de Uitwatering voldeed aan alle eisen voor het nieuw te bouwen erfgoeddepot. Afgelopen maanden is gesproken met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Werkgroep Romeinen, omwonenden en andere betrokkenen. Ook in de verdere uitwerking blijven zij uiteraard betrokken.

Wethouder Jacco Knape: ‘Het Limes Erfgoedcentrum zou een enorme aanwinst zijn voor Katwijk. In het Erfgoedcentrum kunnen bezoekers, zoals bijvoorbeeld schoolklassen archeologische stukken bewonderen en zo leren over onze geschiedenis. Maar ook natuur, water en de strijd tegen de plastics in het water maken straks deel uit van het Limes Erfgoedcentrum.’

Limes Erfgoedcentrum

De provincie Zuid-Holland bewaart in het erfgoeddepot bijzondere archeologische stukken en vondsten, gevonden in de grond van heel Zuid-Holland. Naast het depot zijn er ook andere initiatieven in Katwijk waar ruimte voor wordt gezocht, zoals voor de Werkgroep Romeinen en de Romeinse collectie van het Katwijks Museum, maar ook het Natuurcentrum Katwijk en Coastbusters. Deze initiatieven die inzetten op vergroting van kennis en beleving van de natuur en vooral ook onze lokale natuur, kunnen mooi met elkaar verbonden worden door de ontwikkeling van een erfgoeddepot (voor de provincie) met een bezoekerscentrum/expositieruimte (voor de overige initiatieven). Dit gaan we de komende periode verder onderzoeken.