KATWIJK - Op vrijdag 3 juli openden wethouder Rien Nagtegaal van gemeente Katwijk, divisiemanager Ad de Waal Malefijt van Dunea en vestigingsdirecteur Sander Lodder van Van Hattum en Blankevoort (VHB) de Biltlaan-Noord. Na ruim drie maanden werken is de Biltlaan-Noord weer klaar voor de toekomst en is de weg een stuk stiller in gebruik omdat deze nu is voorzien van geluidsarm asfalt. Ook is de weg geschikt gemaakt voor de komst van R-net, onder meer door aanpassing van de rotonde Rijnsoever. Verder is een nieuw vrijliggend fietspad in twee richtingen aangelegd. Voorafgaand aan deze werkzaamheden heeft Dunea een nieuwe ondergrondse hoofdwatertransportleiding aangelegd.


Doorgaande fietsroute
Dat de wethouder met de opening van de weg juist het fietspad in de spotlights zet is geen toeval. ‘Dit stuk van de Biltlaan was de ontbrekende schakel in de doorgaande fietsroute tussen Katwijk en Noordwijk. Nu dit pad er ligt, hoeven fietsers niet meer door de wijk Rijnsoever hun weg te zoeken. Dat is voor fietsers veel prettiger, en scheelt ook overlast in de wijk Rijnsoever die niet berekend is op zo veel doorgaand fietsverkeer. Ik ben er trots op dat we dit nu voor elkaar hebben.’

R-net
Vanwege de komst van R-net is de mini-rotonde Rijnsoever omgevormd tot een meer langgerekte kruising, die de veiligheid voor kruisend (langzaam) verkeer vergroot en tevens een comfortabeler doorgang biedt voor de R-net bussen. Later dit jaar worden ook de nieuwe R-net haltes aangelegd bij het Hoornesplein (halte Hoornespassage) en ter hoogte van Pollux (halte Sportpark De Krom). De laatste vervangt de vroegere halte De Krom op de Biltlaan-Noord.

Aanplant groen vanaf het najaar
Hoewel de Biltlaan-Noord nu opengesteld is voor verkeer, is de weg nog niet helemaal klaar. Samen met de klankbordgroep Groene Inrichting, bestaande uit onder andere deskundige bewoners uit de wijk is een plan gemaakt voor een compleet nieuwe groene inrichting aan weerszijden van de weg. In deze fase zal allereerst de oostzijde worden ingericht. In plaats van de massieve groene ‘muur’ die er was, komt er een gelaagde en gegroepeerde samenstelling van kruiden, grassen, struiken en bomen. De nieuwe inrichting levert een hogere biodiversiteit op en vormt een barrière tussen de weg en de woningen. Aan weerszijden van de weg liggen grondwallen die het geluid van het verkeer remmen. Samen met het stille asfalt op de weg vormt dit een extra geluidreducerende maatregel. Het groen zal vanaf het najaar worden aangeplant en ingezaaid.

Werk met werk maken
Bij de herinrichting van de Biltlaan-Noord was het een grote uitdaging om ‘werk met werk’ te maken. Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Vanwege de nodige aanpassingen voor R-net hebben we de herinrichting van de weg eerder uitgevoerd dan gepland. Dunea had plannen om hier op termijn een nieuwe watertransportleiding aan te leggen, wat zou betekenen dat de weg later weer opengebroken zou moeten worden. Gelukkig heeft Dunea dit werk naar voren kunnen halen. Divisiemanager Ad de Waal Malefijt van Dunea beaamt dat dit letterlijk en figuurlijk wat voeten in aarde had: ‘Wij hadden dit werk pas later op de planning staan, maar wij hebben ons ingespannen om te voorkomen dat omwonenden en weggebruikers over enkele jaren geconfronteerd zouden worden met nieuwe werkzaamheden op dit tracé. Dat was best een uitdaging, maar door afstemming te zoeken met de gemeente Katwijk hebben we ervoor gezorgd dat veel overlast en maatschappelijke kosten zijn bespaard. We hebben alles op alles gezet om de watertransportleiding, die van vitaal belang is voor de drinkwatervoorziening van de toekomst, voor de start van de herinrichting in de grond te krijgen. We zijn trots op dit gezamenlijke succes.’