NEDERLAND - Op woensdag 27 september doen meer dan 200.000 kinderen op basisscholen en bso's in heel Nederland mee aan de vierde editie van Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag krijgen ze les van een drinkwaterexpert over waarom water drinken gezond is, maar ook waarom het zo belangrijk is om slim om te gaan met water. Nationale Kraanwaterdag wordt in Noord-Holland feestelijk geopend op basisschool De Pionier in Velserbroek.


Uit een poll onder basisschoolleerlingen blijkt dat 74% van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruiken terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is.

Omdat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om in de toekomst aan de vraag naar drinkwater te voldoen, heeft het demissionair kabinet de ambitie uitgesproken om zuiniger met water om te gaan. Het streven is om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.

Ook de drinkwaterbedrijven zetten zich in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen met campagnes en informatie voor volwassenen en bedrijven. Het is belangrijk dat ook kinderen leren dat je op school en thuis slim kan omgaan met kraanwater. Kinderen geven aan zelf het meeste water te besparen door korter te douchen en minder vaak in bad te gaan.

Nationale Kraanwaterdag in Noord-Holland feestelijk van start in Velserbroek

Nationale Kraanwaterdag 2023 gaat op woensdagochtend 27 september feestelijk van start bij basisschool De Pionier, gevestigd aan de Floraronde 293 in Velserbroek. Leerlingen uit alle groepen verzamelen zich bij mooi weer op het schoolplein van de school (bij slecht weer wijken we uit naar de aula in de school) en zingen daar uit volle borst het Kraanwaterlied. Daarna geeft PWN-directeur sector Drinkwater Distributie, Patrick Franken, in groep 5 een leuke en leerzame gastles.

Over Nationale Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen bewust te maken van het belang en de voordelen van het drinken van kraanwater, organiseren alle Nederlandse kraanwaterbedrijven jaarlijks de Nationale Kraanwaterdag. Dit evenement wordt ondersteund door verschillende partners waaronder het Voedingscentrum, JOGG en Gezonde School. Tijdens de Nationale Kraanwaterdag leren kinderen waarom kraanwater een gezonde en duurzame keuze is.