NEDERLAND - Na een zonnig en fraai Pinksterweekend ziet het weer er ook bij de start van de meteorologische zomer op 1 juni goed uit. Dinsdag doet de zon even een klein stapje terug, maar dat is van korte duur. De dagen daarna laat de zon zich regelmatig zien bij prima temperaturen.


Op zondag, 1e pinksterdag, blijft het op de meeste plekken flink zonnig ondanks wat sluimerbewolking. Het noorden maakt in de middag iets meer kans op bewolking vanaf zee en daar kan de zon dan wel kortstondig verdwijnen. De maxima lopen uiteen van 15 graden langs de noordkust, 18-19 graden langs de westkust en 20-24 graden in het binnenland, waarbij de hoogste waarden voor het zuidoosten zijn. De noord tot noordoostelijke wind neemt in kracht toe en kan langs de kust vrij krachtig zijn (windkracht 5).

In de nacht naar maandag neemt de bewolking iets toe. Het koelt af naar een graad of 6 in het noorden tot 10 of 11 in het zuiden. Overdag op 2e Pinksterdag trekken er wolkenvelden over het land. De meeste wolkenvelden zijn voor het westen en noorden, maar er is echter nog genoeg ruimte voor de zon. Er waait een frisse noordoostenwind en de temperatuur ligt weer wat lager met van noord naar zuid zo'n 15 tot 21 graden.

Dinsdag verloopt mogelijk met iets meer bewolking dan de voorgaande dagen. Vooral in het noorden is zelfs kans op een spatje regen, in het zuiden is het juist droog met nog flink wat zon. De temperaturen liggen opnieuw tussen de 14 en 21 graden, met de laagste waarden in het noorden en de hoogste in het zuid(oost)en.

Vanaf woensdag komt de wind weer iets meer uit het oosten. De temperatuur loopt daardoor op en de lucht wordt droger. Het gevolg is dat de zon flink gaat schijnen en de temperatuur weer omhoog gaat. Plaatselijk kan het zelfs oplopen naar zo'n 24, 25 graden.

Ook donderdag, bij de start van juni, kan het met name in het binnenland zomers warm worden met temperaturen tot 25 graden. Langs de westkust is het dan maximaal een graad of 20, in de noordelijke kustgebieden mogelijk nog altijd wat frisser.

Vrijdag en het volgende weekend lijkt ook vriendelijk te verlopen met flink wat zon. Wel gaat de temperatuur iets naar beneden en neemt de kans op wat bewolking en een enkele lokale bui wat toe.