KATWIJK - Het slachtoffer lag zaterdagavond 28 maart van dit jaar aan de Rijnsburgerweg in Rijnsburg rustig op bed, toen plotseling een aantal mannen met bivakmutsen zijn kamer binnenstormde. Zij pakten hem vast en sloegen met rubberen hamers in op zijn knieën, zo hard dat de steel van een van de hamers brak. Vijf Poolse mannen moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor deze brutale woningoverval. Zij hoorden straffen tot zes jaar cel tegen zich eisen.

Wat de achtergrond van de brute actie was, wordt niet helemaal duidelijk. Volgens het slachtoffer ging het om een afrekening in het drugsmilieu. Een van de verdachten – een 28-jarige Pool – zou bang zijn geweest dat het slachtoffer aan de politie zou vertellen dat de verdachte in de drugshandel zat.

Dat is niet onaannemelijk aangezien de politie later in de Noordwijkse woning van de 28-jarige 10 kilo amfetamine heeft gevonden, 1.600 XTC-pillen, 850 gram MDMA, 10 gram cocaïne en stoffen en goederen die gebruikt worden bij de productie van amfetamine, cocaïne en heroïne. Ook trof de politie er twee vuurwapens aan en een stroomstootwapen.

Huisgenoten

Zo plotseling als de mannen gekomen waren, zo snel waren ze ook weer vertrokken. Toen de gealarmeerde politie arriveerde, troffen ze in de woning alleen nog het geschokte slachtoffer en twee huisgenoten die het hadden zien gebeuren.

En ook al hadden de mannen bivakmutsen gedragen, het slachtoffer had de 28-jarige herkend aan zijn stem en een tatoeage. Hij toonde de agenten een foto van de BMW van de man met het kenteken. Andere getuigen uit de buurt hadden behalve deze BMW ook een Audi met een wit kenteken gezien.

Harddrugs

Nog diezelfde avond trof de politie de BMW aan bij de woning van de 28-jarige aan de Van Limburg Stirumstraat in Noordwijk. Zij zag hoe de inzittenden uit de auto kwamen en het huis binnengingen. Niet veel later kwamen nog enkele mannen aangewandeld en gingen de woning in. Daarop deed de politie een instap, hield vijf personen aan en doorzocht het huis waarbij harddrugs en wapens werden gevonden.

De vijf Poolse verdachten – met leeftijden tussen de 23 en 34 jaar – ontkennen de woningoverval. Wel verklaren ze de hele avond met elkaar op stap te zijn geweest. Echter, op de steel van de kapot geslagen hamer heeft de politie DNA van de 28-jarige aangetroffen. In zijn BMW is een bivakmuts gevonden, een rubberen hamer en meerdere handschoenen. Niet ver van de Noordwijkse woning stond een Audi met Pools kenteken geparkeerd. Ook daarin lagen een bivakmuts, een rubberen hamer en handschoenen.

Zwaar letsel

Volgens de officier van justitie staat vast dat de vijf samen de woningoverval hebben gepleegd. Daarbij hadden zij de intentie om het slachtoffer zwaar letsel toe te brengen, maar dat viel desondanks nog mee. Daardoor blijft de verdenking tegen vier van de vijf beperkt tot het medeplegen van een poging zware mishandeling.

“De verdachten zijn doelbewust met hamers naar de woning gegaan om hem pijn en letsel toe te brengen”, aldus de officier van justitie. “Alles wijst op een afrekening in het criminele milieu, waarbij zij kennelijk het slachtoffer een boodschap hebben willen meegeven. Dat vind ik zeer kwalijk en reken ik hen zeer aan.” Zij eiste tegen de vier zestien maanden cel.

Voor de 28-jarige komt daar nog bij bezit van een forse hoeveelheid harddrugs en verboden wapen. Hij hoorde zes jaar cel tegen zich eisen. De uitspraak is op 9 oktober.