LEIDEN/KATWIJK - De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 23-jarige man uit Leiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden voor een verkrachting in de Leidse Hout in februari 2022 en een aanranding in Katwijk in maart 2022.

Verkrachting

De verdachte heeft het 17-jarige slachtoffer naar het park gelokt door zich op Snapchat voor te doen als haar ex-vriend. In het park heeft hij het slachtoffer gedwongen hem te oraal te bevredigen onder bedreiging van een vuurwapen. Ook heeft hij geprobeerd haar te penetreren. Het slachtoffer kon ontsnappen doordat zij is gaan gillen toen zij een voorbijganger met honden zag.

Aanranding

Een maand later volgde de verdachte met zijn busje het 22-jarige slachtoffer 's avonds laat vanaf haar werk in Den Haag naar haar woning in Katwijk. Toen zij daar parkeerde deed hij zich voor als politieagent die een snelheidsovertreding geconstateerd had. Hij droeg een riem met handboeien en pepperspray. Hij heeft haar vervolgens tegen de auto 'gefouilleerd' door haar bij onder andere borsten, billen en vagina beet te pakken.


Straf

Beide keren heeft de verdachte op geraffineerde wijze gehandeld volgens een vooropgezet plan. Hij heeft de slachtoffers eerst in een kwetsbare positie gebracht waarin hij bepaalde wat er gebeurde, eenmaal zelfs onder bedreiging van een vuurwapen.

Vervolgens heeft hij hun lichamelijke integriteit geschonden voor het bevredigen van zijn lustgevoelens. Het gaat hier om ernstige misdrijven, kort na elkaar gepleegd. De rechtbank rekent de verdachte zijn daden zwaar aan. Onderzoek wijst uit dat hij volledig toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank legt een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden op. De feiten zijn te ernstig om aan hem ook een voorwaardelijke straf op te leggen. Ook moet hij de beide slachtoffers schadevergoedingen betalen.