RIJNSBURG/VOORSCHOTEN - Vrijdag werden er in Rijnsburg en Voorschoten meerdere mensen gebeld ‘namens de wijkagent’ met de vraag over waardevolle spullen, sloten en beveiliging. Helaas zijn er meerdere mensen slachtoffer geworden van deze oplichter(s). De politie roept iedereen op alert te zijn.


Cybercriminelen gaan professioneel te werk en gebruiken technische trucs om zich voor te doen als de politie, de bank of een andere instantie. Het kan voor komen dat ze persoonlijke gegevens hebben via een datalek. Zo kan de cybercrimineel snel het vertrouwen wekken. Met een vlotte babbel wordt het slachtoffer vervolgens geïnformeerd over bijvoorbeeld inbraken in de wijk en stelt deze vervolgens vragen over waardevolle goederen en geld. Tot slot probeert de crimineel een afspraak te maken om de goederen op te halen, zodat deze ‘veilig bij de politie liggen’.

Hier trap ik toch niet in?

Helaas lukt het cybercriminelen regelmatig om deze babbeltruc toe te passen. Slachtoffer worden overvallen door de hoeveelheid informatie die de cybercrimineel heeft in combinatie met de angst die zij krijgen vanwege de vermeende inbraken. Het nummer op de telefoon lijkt het telefoonnummer te zijn van de politie (of bank/andere instantie), ook dit wekt vertrouwen. Middels een technisch trucje wordt het nummer in het scherm gemaskeerd door een nummer naar keuze zoals die van de politie, 0900-8844 (politie algemeen). Hierdoor lijkt het net echt, maar klopt het niet. De politie, bank of andere instantie zal nooit naar een pincode of bankpas vragen. Daarnaast komen instanties als de bank of politie nooit zomaar aan de deur. Staat er toch zomaar een bedrijf of instantie voor de deur en heeft u een gevoel dat het niet klopt? Laat ze niet binnen en doe de deur dicht. Bel vervolgens het bedrijf op en controleer of het klopt.

Informeer de politie

Toch per ongeluk een afspraak gemaakt? Informeer dan direct de politie. Ook als u gebeld bent met een vreemd verhaal. Bel dan met 0900-8844. In spoed gevallen bel: 112. Informeer uw buren, (groot)ouders en kennissen en geef criminelen geen kans!