KATWIJK - Woensdag 5 mei is met hulp van wethouder Rien Nagtegaal en projectleider Dick Stekelenburg het kunstwerk Zeepaardjes weer op de Koningin Julianabrug terug geplaatst. Tijdens de renovatie van de brug in de afgelopen maanden is het kunstwerk met een flinke schoonmaakbeurt weer in z’n oude glorie hersteld.


Het kunstwerk met de 3 in brons gegoten zeepaardjes is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Constantinus (broeder Cephas) Stauthamer (1899 - 1983). Het beeld is bij de oplevering van de Kon. Julianabrug in 1964 geplaatst. De brug, evenals het kunstwerk Zeepaardjes, is ontworpen in de stijl van de wederopbouw. De massieve, functionele vormen zijn hiervoor onder andere kenmerkend. Stauthamer kreeg in 1962 de opdracht van de gemeente om een kunstwerk voor de brug te maken dat ‘iets Katwijks’ uitdrukte. Hij werd als kunstenaar vooral geschikt geacht omdat hij ‘een van de zéér vooraanstaande beeldhouwers in ons land is en hij niet ‘modern’ in de slechte zin van het woord is’. De toenmalige commissie van de openbare werken was unaniem van oordeel dat Zeepaardjes een bijzonder aantrekkelijk ontwerp was.

Cephas Stauthamer was naast beeldhouwer ook schilder en medailleur. Hij maakte voornamelijk figuratieve kunst, en is vooral bekend om zijn oorlogsmonumenten in de late jaren ’40 en ’50.