KATWIJK - Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel geëist voor een gewelddadige overval op een juwelier in Katwijk vorig jaar. Bij de overval werd buitensporig geweld gebruikt: de juwelier werd meermaals met onder meer een vuisthamer stevig op zijn hoofd geslagen, en er werd een vuurwapen op omstanders gericht.

De juwelierszaak in Katwijk werd op 20 november 2020 door twee mannen overvallen. Eentje kwam aanrijden op een scooter, terwijl de ander op hetzelfde moment te voet arriveerde. Ze werden binnengelaten, maar zodra duidelijk werd dat het om een overval ging probeerde de juwelier hen weer naar buiten te duwen. Daardoor ontstond er een gevecht. De juwelier werd met de hamer en met een vuurwapen geslagen. Hij liep een schedelbreuk en een beenbreuk op, een hersenschudding en verschillende andere verwondingen.

De overvallers liepen meerdere keren naar binnen en weer naar buiten. Buiten werden omstanders op afstand gehouden door met een vuurwapen op hen te richten. Eén vrouw kreeg het wapen dicht op haar voorhoofd gericht. Uiteindelijk sprongen de overvallers samen op de scooter en gingen ervandoor met een paar horloges en ringen.

Sporen
Van een van de overvallers, een 23-jarige Amsterdammer, werd onder meer DNA aangetroffen op het gebruikte vuurwapen en op kleding die tijdens de vlucht was weggegooid. Hij werd nog diezelfde dag aangehouden in een auto. Van de 28-jarige bestuurder van de auto neemt het Openbaar Ministerie aan dat hij betrokken was door de overvaller te helpen vluchten. Hij wordt door zijn rol evenwel als medepleger gezien.

De tweede overvaller, die met de hamer, kon worden achterhaald door onder meer een handpalmafdruk op de deur van de juwelierszaak. Zijn DNA zat ook op het handvat van de vluchtscooter en op een bij de scooter gevonden mondkapje waarop ook DNA van de juwelier zat. Ook deze verdachte is een 23-jarige Amsterdammer. Beiden bekenden vrijdag in de rechtszaal dat zij de overval hebben gepleegd.

Doodsangst
De officier van justitie vertelde op zitting dat de juwelier nog steeds niet hersteld is. "Door het letsel zal hij altijd worden herinnerd aan wat hem op 20 november 2020 is aangedaan. En zelfs dan kun je nog zeggen dat hij geluk heeft gehad, het gebruikte geweld had hem ook fataal kunnen worden. De verdachten hebben geen enkel respect voor zijn leven getoond." Ze herinnerde ook aan de andere medewerkers in de juwelierszaak, die doodsangsten hebben uitgestaan, en aan de bedreigde omstanders.

Tegen de twee overvallers werd door het Openbaar Ministerie 8 jaar cel geëist. De man die de vluchtauto bestuurde hoorde 5 jaar cel eisen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.